piatok 21. júla 2017

Za zelenými stolmi sa nestarne, veteráni majú vo výhľade aj olympiádu

Pred tridsiatimi rokmi, na majstrovstvách sveta v Göteborgu 1985, spolu stáli na stupňoch víťazov. Jindřich Panský slávil s Milanom Orlowským svetovej striebro vo štvorhre, Che Č-wen si do Číny odvážal bronz z rovnakej súťaže. Po tridsiatich rokoch sa stretli v Košiciach - zatiaľ čo Panský sedí na stoličke a v úlohe trénera slovenskej mužskej reprezentácie pozoruje stavkovanie online svojich zverencov, Che Č-wen stále trápia súpera za stolom.

V máji pritom oslávil 53. narodeniny…

Tajomstvo dlhovekosti naturalizovaného Španiela? Panský načrtáva jeden z možných dôvodov: "Za našej éry Číňania, čo boli na špici, mali strašný dril. Akonáhle sa ale dostali do cudziny, 99 percentám z nich sa už nechcelo trénovať.Lenže on je výnimka. "

Pomáha aj kvalitný servis

Najstaršiemu účastníkovi olomouckého zápolení navyše veľa pomáha kvalitný servis. "Nenadriete sa toľko, a potom môže hrať dlho," smeje sa Panský.

Vek začínajúcich číslom 5 je v špičkovom stolnom tenise mimoriadny, ale hráči, ktorí prekročili štyridsiatku, unikátom nie sú. "Přisuzuju to zmene pravidiel," hovorí Panský.Predošlý systém s počítaním setu do dvadsaťjeden bodov bol podľa neho fyzicky výrazne náročnejšie.


"Tomu, čo sa hrá teraz, sme hovorili: Dáme si na záver malý set do jedenástich," prehodí s úsmevom.

Dlhovekosť podporujú tiež kratšie výmeny. "A ďalším dôvodom, je bohužiaľ fakt, že mladí tú v� �konnosť ešte nemajú."

Za zelenými stolmi tak nie sú nezvyčajné súboja cez niekoľko generácií.Aj v Košiciach meria sily hráči veľa mladí - v štartovej listine nájdeme štyri s ročníkom narodenia 2000 vrátane 14-ročnej Zdeny Blašková, najmladší účastníčka.

Lenže veteráni nie sú len do počtu, Che Č-wen už postúpil z kvalifikácie do hlavnej súťaže.

Pod piatimi kruhmi po ôsmykrát?

A Jean-Michael Saive k tomu mal blízučko, postup mu unikol len o vlások. Pravda, Belgičan je o osem rokov mladší…Bývalý prvý hráč svetového rebríčka sa medzi elitou drží viac ako dve desaťročia, titul majstra Európy získal ešte v roku 1994. A na olympijských hrách nechýbal ani raz od momentu, čo bol stolný tenis v Soule 1988 zaradený do programu.Evidentne nie je pochýb, kde by rád strávil budúce leto…

Chorvát Zoran Pri morac má olympijskú myšlienku v hlave tu a tam tiež. Jeho olympijská bilancia je rovnaká ako u Saiveho - Soul, Barcelona, ​​Atlanta, Sydney, Atény, Peking, Londýn. V posledných rokoch pritom aktívne nehral, ​​bol trénerom v Rusku.

"Ale stále mám radosť z hry a motiváciu. Tu som preto, aby som si to užil, "vysvetľuje.Keď sa pred pár mesiacmi rozhodol k návratu, jeho ôsma olympiáda, Rio de Janeiro 2016, vraj hlavnou motiváciou nebola. "Ale Nevylučujte to, uvidíme, ako to pôjde, ako bude reagovať telo," dodáva Primorac, ktorý získal prvú svetovú medailu, striebro vo štvorhre, v roku 1987 ako reprezentant Juhoslávie.

To Wang Čchenová, Štyridsaťjedenročná Američanka s čínskymi koreňmi, olympijskú motiváciu nepopiera. Už pred rokmi si predĺžila kariéru - túžila hrať na olympiáde v Pekingu 2008. Podarilo sa, prebojovala sa do štvrťfinále. A hneď po hrách kariéru ukončila.

Cesta do Ria bude ťažká

Pred dvoma mesiacmi sa ale k pálke a bielemu loptičky vrátila.Po sedemročnej pauze. "V New Yorku mám springpartnera, ktorý mi neustále opakoval, že som stále dobrá natoľko, že by som mohla hrať na medzinárodnej úrovni. Tak som sa rozhodla skúsiť to ešte raz, "vysvetľuje.

V Košiciach už porazila hráčku prvej svetovej stovky, naturalizovaný Chorvátka Tchien Juanova. Potom ale prehrala s devätnásťročnú Kórejku Lee Zionovou. "Bola som trochu pomalá. A tiež o dvadsaťdva rokov starší, "usmieva sa. "Ale je to môj prvý turnaj po dlhej dobe, takže to nie je tak zlé," dodala.

Jej cesta na olympiádu ale ľahká nebude - v americkej kvalifikácii pôjde o jedinú letenku do Ria. "Lenže ja to chcem dokázať.Chcem byť na seba pyšná. "

Evidentne chce tiež potvrdiť príslovie, stavky online že v stolnom tenise je vek naozaj len číslo…

stavky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára